Webdesign

Tegenwoordig is de website het kloppend (online) hart van veel ondernemingen, stichtingen en verenigingen. Daarom is het belangrijk dat jouw website goed op orde is. Op deze pagina informeer ik je, zodat jij verstandige keuzes kan maken.

Wat is webdesign?

Webdesign richt zich in de basis alleen tot het ontwerpen van de website, maar de term is in de loop der jaren samengevoegd met het ontwikkelen van websites. Webdesign onderscheidt zich van traditioneel grafisch ontwerp in de zin dat het vaak interactief is (de gebruiker kan invloed uitoefenen binnen een website, wat bijvoorbeeld niet kan binnen een visitekaartje) en daarbij komt veel kijken. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is, naast het feit dat hij er verzorgd uit ziet. Daarnaast kun je je website meer karakter geven door middel van user experience design en ook kennis van bijvoorbeeld typografie en kleurenpsychologie zijn van groot belang.

Mijn rol als webdesigner

Ik zie het als mijn taak om door middel van design en techniek een ‘online statement’ te maken namens mijn klant. Je website is je stempel op de wereld in een digitale vorm die iedereen kan zien, 7 dagen per week, 24 uur per dag.
Websites zelf zijn vaak een medium van informatie of communicatie. Maar de beste websites scheppen een gevoel bij de gebruiker dat langer blijft hangen dan het websitebezoek zelf.
In veel gevallen is een website een geweldig middel om vertrouwen te wekken bij je klanten en om jezelf benaderbaar te maken.
Daarnaast is het jouw eigen stuk ‘vastgoed’ op het internet waar jij de volledige controle over hebt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebookpagina’s of LinkedIn profielen die in het beheer zijn van grotere bedrijven.
Ik zie het als mijn taak om het karakter van mijn klant of zijn of haar merk te vertalen naar de website zelf. Zodat de website een verlengstuk is van de ondernemer/onderneming en niet simpelweg dient als een online visitekaartje.

Responsive & mobile-first

Sinds de komst van de mobiel is het van groot belang dat websites goed schalen naar dit veel kleinere formaat beeldscherm. Nieuwe technieken zoals responsive webdesign zijn in het leven geroepen om dit proces makkelijker te maken en omdat de groei van smartphone-internetgebruik enorm in de lift zit (evenals het gebruik van tablets) ontwerp ik alleen nog websites met dit type lay-out.
Een alternatieve benadering is ‘mobile first’ waarbij het design van de website op het smartphone formaat als eerste ontworpen word, om vervolgens te worden opgeschaald naar tablets en laptops. Dit heeft als voordeel dat het meest lastige (kleine) formaat beeldscherm optimaal is en dat je niet de grotere schermen hoeft ‘uit te dunnen’ om het op een smartphone te passen.

WordPress als CMS

Zelf bouw ik uitsluitend websites op WordPress.
WordPress is een content management systeem waarmee mijn klanten zelf hun website kunnen beheren na oplevering. Omdat het systeem als ondergrond voor websites heel gebruiksvriendelijk is, draait inmiddels een derde van het hele internet erop. En ieder jaar wordt het systeem, plugins en frameworks geupdate en uitgebreid.
WordPress stelt mij als ontwerper in staat om me vooral te richten op het design en gebruikerservaring van de website, omdat een groot deel van de techniek al gerealiseerd is. En daarmee is de keuze voor dit systeem een win-winsituatie.

Wat is jouw ideale website?

Dit lijkt misschien een vraag die je zou stellen aan een webdesigner maar het is erg belangrijk om hier zelf ook over na te denken voor je een webdesigner in de arm neemt.
Denk vooral bewust na over wat je wilt uitstralen en hoe omvangrijk je site moet worden. Bekijk concurrenten en collega’s om een beeld te krijgen van wat er al is en wat er ontbreekt.
Alles wat je van tevoren uitdenkt (uiteindelijk doe je dit samen met een webdesigner) is dan weloverwogen en beredeneerd.
En des te bewuster iedere keuze binnen je website is, des te effectiever je website is.

Heb je een uitdagend project of een vraag?

Ik hoor graag van je! Je kunt tijdens kantooruren bellen met 06 27 334 790, je vraag stellen via de contactpagina of een: